
Terraarion valinta ja mitä se vaatii

Ei voi tarpeeksi painottaa sitä, kuinka tärkeää on hankkia viljakäärmeelle pakovarma terraario. Jatkuvasti saan kuulla sosiaalisessa mediassa ja omista kasvateista keinka ne on kadonneet ja etsiminen ei tuota tulosta. Ennaltaehkäisy on ensisijaisen tärkeää ja se on niin yksikertaista kuin hankkimalla pakovarma terraario.
Terraarion tulee olla edestä avattava ja mieluiten saranaovellinen, sillä liukuovien väliin jää usein limittäissuunnassa rako, jonne päättäväisimmät käärmeet työntävät usein itsensä ja mahdollistavat karkaamisen. On kuitenkin liukuovia joiden väliin jää vain 2mm rako. Aikuinen viljakäärme voi rutistaa itsensä jopa 5mm rakoon! Esim.Komodo valmistaa tiivisovisia liukuoviterraarioita, joita voi suositella. Muita vahvoja suosituksia ovat:
- Giganterra
- Komodo
- HabiStat
Nämä terraariot ovat joka paikasta tiiviit, eikä turhia rakoja jää. Samalla ilmanvaihto on rakennettu tukevaan kattoon ja ovien alalaitaan, jotka ovat kestävemmät ja tiiviimmät kuin ExoTerran. Kaikilla näillä on myös jalakset, jotka helpottavat lämpömaton asennusta ja turvallista käyttöä. Moni näistä on myös mahdollistaa päällekäin pinoamisen samanmerkkisten ja -kokoisten terraarioiden kanssa.
Kaikkia näitä terraarioita saa mm. Eläintarvike Muskettikoirasta, Oulun Maikkulasta.
Poikasen hankinnassa terraarion ostolla ei ole mikään kiire, sillä paras vaihtoehto poikaselle on SmartStore laatikko, johon on tehty tiheä ilmanvaihto joko poralla tai kolvilla. Reikäkoko on max 5mm kannessa ja sivuseinillä.
Poikasen oston yhteydessä valmiin SmartStore laatikon voi halutessaan ostaa mukaan esikodiksi, joka menee ainakin vuoden eteenpäin. Vuoden aikana on hyvä aika säästää rahaa kunnon terraarioon, jos sitä ei heti raaski ostaa.

Eniten pakenemisia ovat aiheuttaneet itse tehdyt terraariot, etenkin vanhaan akvaarioon tai vitriinniin tehtynä. Usein oletetaan että tekemällä säästää, mutta terraariot vaativat niin paljon materiaalia, että loppujen lopuksi hintaero ei ole valmiiseen nähden kovin suuri. Suuri ongelma etenkin akvaariomallisissa on riittämätön ilmanvaihto. Vaikka kansi olisikin pelkkää verkkoa, ilma ei pääse liikkumaan ja vaihtumaan, joka aiheuttaa sesovalla ilmalla helposti homeongelmia ja muita käärmeen infektioriskiä lisääviä tekijöitä.
Tee siis itsellesi ja lemmikillesi palvelus ja sijoita kerralla kunnon terraarioon, se palvelee teitä käärmeen loppuelämän ajan ja mahdollisesti siitä eteenpäin.
Tämä kaikki on kirjoitettu omien rikkaiden kokemusten pohjalta, olenhan itsekin tee-se-itse ihminen henkeen ja vereen, yrittäen säästää harrastuksessa, lupulta maksaen sen kalliimman hinnan. Yksikään käärme ei ole karannut oikeilla varusteilla!
Kun terraario on valittu, on aika luoda olosuhteet
Terraarion koko täysikasvuiselle olisi hyvä olla minimissään 100x50x50cm tai 120x40x40cm jne. leveys on kuitenkin korkeutta tärkeämpi, kyseessä on kuitenkin pääsääntöisesti kaivautuva ja maassa lymyävä eläin.
Olosuhteet: Viljakäärme tarvitsee terraarioon viileäpäädyn ja lämpöpaikan. Lämpöpaikka tulisi olla 30 - 35 asteinen, johon sijoitetaan piilopaikka. Piilopaikkana toimii hyvin eläinkaupasta saatavat luolat tai puolikkaat korkkitunnelin pätkät, jonka alle käärme mahtuu kokonaan kiepille. Lämpöpaikka luodaan sijoittamalla joko, lämpömatto, lämpökaapeli tai lämpölamppu. Helpoin ja halvin, sekä paras ratkaisu on sijoittaa lämpömatto terraariolasin ulkopuolelle pohjalle teippaamalla se kiinni alumiiniteipillä. Jos lämmöt nousevat liikaa, teippauksen voi unohtaa jolloin lämpömaton ja pohjan väliin jää ilmarako. Lämpöalue terraariossa saa kattaa maksimissaan 1/3 terraarion pohjapinnasta.
Kylmäpäädyssä on oltava toinen piilo, piiloja toki voi olla useampi per terraario. Vähittäismäärä on kuitenkin 2.
Muu terraario saa olla huoneen lämpöinen, eli noin 20 astetta. Kesällä jos huoneen lämpötila nousee 27 asteeseen, voi lämmöt ottaa väliaikaisesti pois käytöstä.
Ilmankosteus tulisi olla noin 35%, joka yleisesti täyttyy kun terraarioon sijoitetaan laakea vesiastia. Alhaista ilmankosteutta on syytä epäillä, jos viljakäärmeen nahanluonti ei onnistu, esim irtoaa riekaleisena tai nahkaa jää käärmeeseen.
Pohjamateriaali: Pohjamateriaalin paksuutta vähintään 7cm. Tuotteeksi valitaan pölyämätön vaihtoehto, joka pitää sopivaa kosteutta yllä ja mihin kaivautuminen onnistuu. Tähän sopii parhaiten kookosturve, mitä saa eläinkaupoista mm. vedessä turvotettavina harkkoina.
Vaalea kuivempi vaihtoehto on Snake Chips, Lignocel ja hamppukuivike.
Ehdottomalla kieltolistalla ovat jyrsijän kutterinpurut. Mörttiröpöä ei voi myöskään suositella sen kovan rakenteen vuoksi, johon käärme ei voi kunnolla kaivautua. Kutterinpurut aiheuttavat pölyllään hengitystieongelmia käärmeille.
Vaikka moni suosittelee myös rautakauppojen ja puutarhaliikkeiden luonnonturpeita, on ne kovasti pölyäviä eläinkauppaturpeiden rinnalla.
Valaistus: Viljakäärme ei kaipaa erityistä valaistusta, mutta omistajan iloksi voi terraarioon sijoittaa ledit kattoon. Valaistuksesta on kuitenkin huolehdittava, että käärme saa pitää luonnollisen vuorokausirytminsä, eli 12 tuntia pimeää ja 12 valoa. Led on hyvä valinta jo ihan sillä, ettei se nosta terraarion yleislämpötilaa.
Sisustus: Terraarion itse sisustamisessa vain mielikuvitus on rajana, kun pysytään vain käärmeen tarpeet ensisijaisena ajatuksena. Käärme itsessään ei välitä onko terraario sisustettu millä maulla, kunhan se sisältää oikeanlaisen pohjamateriaalin, piilot ja mahdollisuuden kiipeillä ja voimistaa lihaksiaan. Käärmeet myös arvostavat maastossa olevia suojia, kuten tekokasveja, mutta ne voivat olla muutakin joka tuo turvallisuuden tunnetta. Tuotteet tulevat kuitenkin olla turvallisia, niistä ei saa erittyä myrkkyjä eikä ne saa romahtaa käärmeen päälle missään tilanteessa.
Puhtaana pito ja hygienia: Ulosteet tulee siivota aina kun niitä ilmestyy, muutoin pohjamateriaalia ei tarvitse usein uusia kokonaan ellei se vaikuta likaiselta ja ala haisemaan. Bioaktiivista terraarioa ei käytännössä tarvitse puhdistaa, sillä se tekee sen itse toimimalla kuin luonnollinen metsän pohja. Siitä päästään seuraavaan-
Bioaktiivinen terraario: Biaktiivisella terraariolla tarkoitetaan terraarioa, johon on luotu pieni ekosysteemi, joka pyörittää itse itseään, jolloin lemmikki ei asu terraariossa yksin. Terraarioon luodaan sopivat olosuhteet pieneliöille, kuten siiroille ja mahdollisesti hyppyhäntäisille, jotka syövät käärmeen ulosteet, luodut nahat ja homeet.
Hyvä koostumus bioaktiiviselle on enimmäisjärjestyksessä:
- Kookoskuitua (turvotettava harkko noin 3kpl 100x50cm pohjalle)
- Rahkasammalta (saa turvotettavana harkkona tai valmiiksi kosteissa pusseissa)
- Kuivia lehtiä (siirat rakastaa niitä)
- Vermikuliittia (sitoo kosteutta)
- TerraBark/ForestBark tai vastaavaa kaarnaa (antaa rakennetta)
- Hiekkaa
- Halutessaan lannoittamatonta turvemultaa (jos haluaa kasvattaa kasveja)
- Halutessaan pinnalle harkkosammalta tai kuivasammalta (näyttää kivalta ja estää kosteutta haihtumasta liian nopeasti)
Jos ei halua itse sekoitella, on olemassa tuotteita joissa koostumus on luotu valmiiksi kuten Jungle Forest.
Bioaktiivista pohjaa pidetään kosteana pohjasta kaatamalla vettä tarvittaessa siten, että vesi valuu pohjaan ja jättää pinnan kuivemmaksi. Samaan tapaan kuin kukkia kastellessa. Jos pinta tuntuu pölyävän, voi sitä sumutepullolla rauhoittaa. Siirat ja hyppyhäntäiset tarvitsevat elääkseen kosteutta, joten kuivunut terraario pysäyttää biaktiivisen toiminnan. Kosteutta ei tarvitse pelätä, sillä hyvä ilmastoitu terraario ei jätä ilmaa seisomaan eikä aiheuta käärmeelle vaaraa.

Hyvän näköinen bioaktiivinen pohja