
Uusi koti ja ruoka ei maistu?

Varmasti yleisin ongelma uudessa kodissa, mistä saan huolestuneita yhteydenottoja on tilanne, jossa käärmeenpoikanen ei suostu syömään. Uudelle omistajalle tilanne on stressaava, mutta ongelma on ollut joka kerta ohi menevä. Käärmeet lähtevät uusiin koteihin vähintään 5 kertaa peräkkäin onnistuneen ruokailun jälkeen, jolloin voidaan olla varmoja, ettei käärmeellä ole estettä tavallisen syönnin suhteen. Taustalla on usein kuitenkin syy syömättömyyteen. Lainaan Marjo Suvannon sanoja suoraan luvan kanssa, sillä hän tiivisti ongelman täydelliseen pakettiin:
"Normaalisti kasvattajalla syöneen poikasen syömättömyyteen syy uudessa kodissa on 90% todennäköisyydellä olosuhteissa, asumuksessa tai stressissä. Eli ihan ensimmäiseksi kannattaa lähteä niitä tarkistelemaan ennen kuin lähtee kokeilemaan _mitään_ kikkakolmosia.
Yksi tyypillisimmistä ongelmista on asumuksen koko; viljakäärmeen poikanen on luonnossa monen eri pedon saalis, josta johtuen se ei yleensä pidä isoista avaroista tiloista, eli saattaa tästä stressaantua eikä silloin syö. Eli jos poikanen on isohkossakaan terraariossa, niin ihan ensimmäiseksi se kannattaa siirtää pieneen boksiin tai vaikkapa irtokarkkirasiaan, jossa on paperia pohjalla, pari piiloa ja muuta suojaa sekä vesikuppi.
Jos asumus on kunnossa niin seuraavaksi kannattaa tarkistaa lämpötila. Jos asumuksen yleislämpötila on yli 28 astetta niin se on poikaselle liikaa. Alarajaa ei oikeastaan ole kunhan sopiva lämmittelypaikka löytyy (eli asteet lämmittelypaikalla 29-32 astetta).
Jos lämmötkin ovat kunnossa niin sitten seuraavaksi kannattaa tarkastella omaa käyttäytymistä. Tuleeko käärmettä käsiteltyä päivittäin tai esimerkiksi kaivettua se piilosta esiin voinnin tarkistusta varten? Onko poikasen asumus paikassa, jossa on paljon melua ja liikettä jatkuvasti? Kaikki nämä voi stressata poikasta, kuten myös jatkuva ruoan tarjoaminen parin päivän välein silloin, kun käärme ei syö.
Jos olosuhteet ja asumus on kunnossa ja stressitekijöitäkään ei ole, niin silloin voi vielä miettiä omia tapoja käärmeen syötössä. Viljakäärme on hämäräaktiivinen laji, joten syöttöajankohta kannattaa ajoittaa iltaan. Lisäksi pinkin hajua voi tehostaa nippasemalla nokkaan tai päähän reijän ja puristamalla hieman. Syömöttömän käärmeen kanssa kannattaa menetellä samoin kuin stressiherkän, eli tällöin ruoka tarjotaan mahdollisen vähäeleisesti hyvin lämmitettynä suoraan asumuksen pohjalle ja mielellään käärmeen piilon läheisyyteen. Sitten se jätetään sinne omaan rauhaan ja katsotaan aamulla onko sapuska kelvannut.
Jos mikään näistä ei auta, niin silloin voi miettiäruokaan liittyviä kikkoja, mutta ensin kannattaa ehdottomasti läpikäydä yllälistatut asiat. Se, että käärmeen saa väkisin syömään silloin kun syömättömyys johtuu olosuhteista tai stressistä ei tule pidemmän päälle auttamaan.
Ja HUOM. Nämä ohjeet ovat nimenomaan _pikkupoikasille_."
Lainaus: Marjo Suvanto
Tähän ei muuta lisättävää kuin että nahanluonti voi myös vaikuttaa ruokahaluun. Nahanluonti kestää poikasella muutaman päivän.
Näitä edellä mainittuja kikkakolmosia en tule tänne kirjoittamaan, vaan ne käydään sitten läpi henkilökohtaisesti, jos tarve tulee.